27 Temmuz 2013 Cumartesi

GırGır Varsa Dırdır Yoktur!
Ömer Faruk27 Temmuz 2013 Cumartesi 0 yorum



Tacettin Hiçyılmaz ismini duydunuz mu hiç? Belki haberlerde denk gelmişsinizdir şu günlerde. Hayatını kaybbeti. Kim miydi Tacettin Hiçyılmaz? GırGır süpürgelerinin kurucusu. GırGır'ın bir marka olduğunu hiç düşünmemişsinizdir belki de.
   Aynı zamanda Göztepe Kulübününde eski başkanlarından olan Tacettin Hiçyılmaz, 1960'lı yıllarda mekanik süpürgeyi Türkiye'ye getiren ilk kişi olmuş ve seri üretimine başlamıştı. Gırgır adını verdiği bu süpürge hemen hemen her eve girmiş, milyonlarca satmıştı. Zaten İzmir'in önemli iş adamlarından olan Hiçyılmaz, bu ürününden de oldukça iyi para ve itibar kazandı. Öyle ki İzmir Gaziemir'de açılan Gırgır fabrikasının açılışına İzmir Valisi Namık Kemal Şentürk'ten Amerika Birleşik Devletleri İzmir Konsolosu G. Lewis Schmidt'e kadar çok önemli konuklar katılmıştı.
   Uzun süre evlerimizden eksik olmayan bu alet, elektrikli süpürgelerin ortaya çıkmasıyla gördüğü ilgiyi kaybetmeye başladı. Üretim azaldı. 1994 krizi ile de fabrika kapandı. Ancak Tacettin Hiçyılmaz zaten iyi bir işadamıydı ve bu yatırımından da iyi para kazanmıştı. Farklı sektörlerde iş hayatına devam etti.
   Gırgır süpürgelerinin reklamları da oldukça ilginç. Uzun ve ünlü aktörler ile çekilen reklamlar Yeşilçam'a nispet yapar nitelikte. Bazen gelin kaynana, bazen karı koca arasında geçen tartışmaları Gırgır çözerdi her zaman. Sloganı ise "Gırgır olan evde dırdır olmaz!" idi.
   Eminim ki seninde evinde bu aletten varmıştır bir zamanlar sevgili okur. Bu yüzden bu resimleri ve videoları sana armağan ediyorum. Arşivlerden buldum getirdim.

Gaziemir Fabrikası Açılışı




Reklamlar

 





Yazarınız Hakkında Ömer Faruk İzmir'de doğmuş büyümüş, üşengeç, girişimci, okuyan, yazan, arşivleyen bir adam. Bu kadarı yeterli.
Bana ulaşmak için; Facebook ve Twitter

0 yorum

Yorum Gönder