15 Temmuz 2013 Pazartesi

Benim adım Boxxy - My Name Is Boxxy
Ömer Faruk15 Temmuz 2013 Pazartesi 1 yorum



İnternet ne  zaman ne olacağı hiç belli olmayan bir platform. Büyüklüğünden bahsetmemize gerek bile yok. Tabi böyle olunca ortaya çok değişiklik olaylar çıkabiliyor. Anonim bir kişi paylaştığı bir video veya resim ile bir anda fenomen olabiliyor. İnternet alemi bu kişi üzerine birçok espri üretiyor, video remixleri hazırlıyor ve bir süre sonra da unutulup gidiyor. Bildiğiniz meme işte.

Peki sizce anonim bir kişi bunlardan daha da fazla olarak neler yapabilir? 4chan adındaki dünyanın en büyük görsel sitesinin forumunda bir iç savaş çıkarma derecesine getirebilir mi sizce? Evet sevgili okur, bu yazıda hikayesini anlatacağım "Boxxy" meme'i tam olarak bunu yaptı.

Hikayeye en baştan başlıyorum. 2008 yılında, ismi bilinmeyen koyu makyajlı ve ilginç mimikli bir genç kız, Gaia Online sitesinde tanıştığı 4DD1 isimli üyeye bir video hazırlar. Videoda bu kişiye olan aşkını ilginç mimikleri ile anlatan genç kız videoyu Boxxy nickname'i ile Youtube'a yükler.

Şimdi videoyu izleyip ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.

 

2009 yılına kadar Boxxy sadece kendi Youtube kanalında kalan bir video olarak kaldı. Ancak bir gün video ilk olarak I-Am-Bored forumunda daha sonra 4chan'ın /b/ forumunda yayınlandı. Videonun /b/ de paylaşılmasının ardından ortalık karışır. Forumun yarısı Boxxy'i destekler ve adeta onun fanı olmuştur. Diğer yarısı ise Boxxy'nin bu kadar ilgi görmesine şiddetle karşı çıkar. Öyle ki bir taraf Boxxy'i /b/ nin karliçesi ilan ederken diğer tarafı kanseri olarak ilan eder. Forumda her başlık bir şekilde Boxxy tartışmasına dönmeye başlar. Neredeyse iç savaş çıkmak üzeredir. Tüm bu olaylar sonucunda 4Chan üyeleri Operasyon Valkyrie adını verdikleri bir operasyon ile Boxxy'nin gerçek kimliğini ortaya çıkarmaya çalışırlar. Ancak yalnızca Boxxy'nin Youtube hesabını ele geçirip videolarını silerler. Valkyrie operasyonundan başka bir sonuç çıkmaz.

Daha sonra Boxxy 8 Ocak 2009'da Youtube'da "boxxybabeeadında yeni bir hesap açar ve buraya 9 Ocak'ta FOAR EVERYWUN FROM BOXXY isimli bir video yükler. Bu videoda bir ADD hastası yada Troll olmadığını, gerçek halinin böyle olduğunu anlatan Boxxy, tüm bu olaylar yaşanırken /b/ yi takip ettiğini de açıklar. Yüklenen bu yeni video /b/ yi daha da fazla karıştıracaktır. Boxxy'den nefret eden birçok /b/ üyesi bayan vücutlarının üzerine Boxxy'e nefret söylemleri yazarak forumda paylaşır. Bu olay önceki sene siteye yüklenen toplam bayan vücut görselinden bile fazladır - öyle ki 4chan'de Boxxy olaylarının en iyi kazanımı olarak dile geitirilir. -.




Bu olaylar üzerine 4chan'de Center for Boxxy Control and Restriction’(Boxxy Kontrol ve Kısıtlama) yani CBRC ortaya çıkar. Operasyon [Removed] chat odaların 4chan'in kanseri Boxxy'den nasıl kurtulacaklarını tartışırlar. Daha sonra Boxxy'nin yeni Youtube hesabını ele geçirir ve gerçek ismini, adresini, telefon numarasını bildiklerini iddia ederler ve başka video yüklememesini belirten bir tehdit videosu bırakırlar.




Boxxy'nin /b/ de bu kadar yaygın olmasını protesto etmek için 4chan'e DDOS saldırısı düzenlenir ve siteye bir süre erişilemez. Bunun üzerine 4chan yöneticileri mesajlarında Boxxy kelimesi geçen üyeliklerin ip lerini engeller ve 4chan Boxxy vakasından kurtulmuş olur. Boxxy'de tehditlerden kormuş olacak ki 1 sene boyunca yeni bir video yüklemez.

Ancak Boxxy internet üzerinde yayılmaya devam eder. Twitter'da #Boxxy hashtagı TT olur. A Boxxy Facebook fan sayfası 25.600 beğeni alır. Ayrıca Boxxy hikayesini anlatan birçok blog oluşturulur.

Boxxy'nin tekrar ortaya çıkması 18 Kasım 2010'da olur. eBay üzerinden satışa çıkardığı Japon manga serisInuYasha 24 saat içerisinde $800,100 teklif aldı ve kendi isteği ile satış iptal edildi.

Sonraki Günlerde Boxxy iki fotoğraf paylaştı. Bu fotoğraflarda PayPal adresini vermiş ve fanlarından para istemekteydi. 




Daha sonra Boxxy'nin gördüğü ilgi azaldı elbette. Boxxy 16 Temmuz 2011'de yeni bir video yükleyip tüm bu olanlar ile alakasını kesmiş görünmektedir. Gerçek ismi Catie Wayne olan Boxxy olayların sayesinde fenomen oluşunun faydalarını yaşamaktadır.

Evet sevgili okur. Kim derdi ki bir video bu kadar olaya sebep olsun. İçinden bu internet nelere kadir dediğini duyar gibiyim. Öyle öyle, haklısın. Daha ne olaylara ve bu olayların içerisinde saçmalıklara kadir.

Bir başka meme dosyasında görüşmek üzere...

Meme ile ilgili bazı linkler
Facebook – Boxxy
Facebook – Catie Wayne
Formspring – Catie
YouTube – boxxybabee
CatieWayne.com – Home
GaiaOnline – 4DD1
I Am Bored – FOAR 4DD1 FRUM BOXXY
Yazarınız Hakkında Ömer Faruk İzmir'de doğmuş büyümüş, üşengeç, girişimci, okuyan, yazan, arşivleyen bir adam. Bu kadarı yeterli.
Bana ulaşmak için; Facebook ve Twitter

1 yorum:

  1. vay canına bu bilgiler benim için çok yararlı oldu, teşekkürler.

    YanıtlaSil