30 Haziran 2014 Pazartesi

Selfie - Kendini Çek (Dosya)
Ömer Faruk30 Haziran 2014 Pazartesi 0 yorum


Selfie bazen de Selfy kendini çekme, otoportre manasına gelen bir internet terimidir sevgili okur. Yayılmaya başladığı ilk dönemlerde yalnız fotoğrafı çeken kişiyi içeren bu fotoğraflar ilerleyen zamanlarda konjonktür gereği toplu halde kendini çekme haline gelmiştir.

Nasıl Ortaya Çıktı?

Selfie'nin tam olarak nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte 2004 yılında fotoğraf paylaşım ağı Flickr'da kendini çekme manasında kullanılmıştır. İlerleyen zamanlarda ise gençlerin yoğun olarak kullandığı MySpace'de hızla yayıldı.

Haziran 2005 yılında adında "Selfie" geçen ilk grup "Selfies" Flickr üzerinde kuruldu. [1] Müzik grubu Self'in bir fan sayfası olarak kurulan bu grup o günden bu yana birçok selfieyi barından bir yer haline geldi. 2005 yılının Temmuz ayında ülkemizdeki ekşisözlük benzeri Urban Dictionary'de "Selfie" başlığı açılmış ve bir terim olarak tanımlanmıştır. [2] Bundan önce Nisan ayında yine aynı sözlükte "Selfy" de terim olarak açıklanmıştır.

Bundan sonraki süreçte selfie gittikçe yayılır. Ünlü blog ve dergilerde kullanılan bir terim haline gelir. Ülkemizde de kendini çekme yaygınlaşmaya başlasa da bir terim olarak selfie bilinir değildir. Ülkemizde selfie teriminin yaygınlaşması 2010-2011 yılları arasında yavaşçadır. 2012 yılına geldiğimizde ise daha bilinir hale gelmiş ve Ağustos 2012'de ekşi sözlük'e selfie konusu açılmıştır. [3]
Mayıs 2014'te Türk Dil Kurumu Selfieye Türkçe karşılık bulma çalışması yapmış ve öneriler içerisinde en çok oy alan "Özçekim" selfienin Türkçe karşılığı olarak seçilmiş ve "Özçekim" bir pozla desteklenmiştir. [4]

Klasik Poz

Fotoğrafı çekecek makinenin, doğru açıyla tutulduğu umut edilerek, tercihe göre iki veya tek elle tutulmak suretiyle çekilen selfielerdir.


 

 



Ayna Pozu

Klasik pozdaki yanlış açıyla tutma ihtimali bir ayna vasıtasıyla ortadan kaldırılmış, ekran kontrol edilerek istenilene daha yakın pozlar elde edilmiştir.



 
 



Sevimli Kız, Çirkin Kız

Normal poz çekmekten sıkılan sosyal medya insanları kendine değişiklik aramış ve sonunda güzel güzel, şeker şeker fotoğraflarının yanına en saçma hallerini ekleyerek paylaşmışlardır.

 

 


Olimpik Selfie

Az önce sıkılan sosyal medya insanları dedim ya hani, sıkkınlıkları arttıkça saçmalamaları da artıyor elbette. Saçma sapan pozisyonlarda, kollarını bacaklarını kırmaya ramak kala çekilen selfieler.

 

 


Belfie

Selfieye değişik pozlar uydurmak iyice sıkmış olacak ki bambaşka bir selfie modeli çıkmış ortaya. Belfie veya Butt Selfie kişilerin arkası dönük bir şekilde, kıvrıklı bir vücutla kendilerini çektikleri pozlardır. (Yani Belfiedeki "Bel" kısmı Türkçedeki belden gelmiyor. Butt (popo) kelimesinin baş harfi alınmış yalnızca) Daha çok kadın kullanıcılar tarafından kullanılmıştır.
İlk olarak 18 Temmuz 2012 tarihinde Instagram üzerinde #buttselfie etiketi ile kullanılmıştır. Bir yıl sonra 28 Temmuz 2013'te Butt Selfie tekrar gündeme gelir ve bu günden sonra birçok ünlü ve modeli de etkisine katarak popüler hale gelir.




Oscar Selfie

2014 Oscar Ödülleri'nde ünlülerin hep birlikte çektikleri selfieyi Ellen Degeneres'in sosyal medyada paylaşmasının ardından, bir yığın insanın ufacık telefon kamerası önünde yığılması suretiyle çekilen bir selfie türü ortaya çıktı. Aslına bakacak olursak bu fotoğraf selfie modasının altın çağının başlangıcı olacaktı. 2014 Oscar Ödülleri'nin ardından tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de selfie terimiçığ gibi yayıldı. Selfie terimi bu olaya kadar çok büyük bir kesim tarafından bilinmiyordu, en azından ülkemizde. Ancak şuan sosyal medyayı kullanan herkesin bildiği ve kullandığı bir terim haline geldi. Buna en büyük kanıt ise "Özçekim" karşılığının bulunmasıdır elbette.

 

 


 













Selfie Capsleri

Tabiki sosyal medya eleştirelliğini ve geyiğini elden bırakmadı...

 




Selfie ve Selfy kelimelerinin yıllara göre Google'da arama istatistiklerini de vererek dosyamızı kapatıyoruz.


Dış Bağlantılar

[1] Flickr - Selfies Grubu
[2Urban Dictionary - Selfie konuları
[3ekşi sözlük - Selfie başlığı
[4Anadolu Ajans - Özçekim haberi
Yazarınız Hakkında Ömer Faruk İzmir'de doğmuş büyümüş, üşengeç, girişimci, okuyan, yazan, arşivleyen bir adam. Bu kadarı yeterli.
Bana ulaşmak için; Facebook ve Twitter

0 yorum

Yorum Gönder